Svinské počasí v Olomouci

   Krásné počasí se kamsi vytratilo. Celou cestu z Ostravy lilo tak, že jsem v duchu plánoval náhradní program hned po dojezdu do Olomouce. Počítal jsem dobře. V Olomouci lilo stále, jen mě trochu překvapilo, že dorazili téměř všichni přihlášení a o půl deváté už pomalu nebylo kde zaparkovat. Všichni dělali, jako by to bylo to nejhezčí počasí na zlepšení hendikepu.

   Do nepříjemné reality mě vrátil kamarád, který mě chytl za ruku, táhl k baru, pobízel servírky k tomu, aby nám rychle, ale rychle něco nalily a polohlasně vyzvídal: „V tomhle se přeci nehraje. Neříkej mi, že se v takovém počasí bude hrát.“ Nevěděl jsem, co mu na to odpovědět. Křečovitě jsem se usmíval, a litoval, že jsem si nevzal moirové ponožky. Na pitching greenu mi za 3 minuty zmokly hole tak, že klouzaly v ruce, tak jsem si šel do stanu poslechnout Jirku Kordu, jak pro déšť turnaj odvolává … Neodvolal! Venku lilo a ve stanu se ozývaly oslavné výkřiky. To když sliboval každému, kdo se na hřišti neutopí a vydrží na něm 5 hodin, velkou whisky. Bylo půl desáté, lilo jak z konve a na odpoledne bylo hlášeno počasí ještě horší. Golfisté vypadali, jako že se jich to vůbec netýká, jen ProShop asi splnil to ráno plán v pláštěnkách na celou sezónu dopředu.

   Kupodivu už asi pátá jamka přinesla nečekanou změnu. Ne že by v botách méně čvachtalo, ale brýle se přestávaly zamlžovat a hole přestávaly klouzat. Přestávalo pršet! Byl jsem přesvědčen, že jen tenhle zlom a slivovice zachránily výsledky před naprostou katastrofou. A ukázalo se, že kdo umí, ten umí. A nebyli to ani Olomoučáci, kteří se dokázali vyrovnat s deštěm i hřištěm. Nejlépe obstál Lukáš Jankovič ze Slavkova a Pavel Vepřek z Lázní Kostelec. (Mimochodem ve Slavkově hrajeme příští kvalifikaci. Jestli tam jsou zvyklí na takovéto počasí, pánbůh nás chraň.) Dohromady nahráli 153 bodů netto, což je vyneslo v kategorii A na první místo a jsou živým důkazem toho, že i v hodně mizerném počasí se dá hrát dobrý golf.

   Z každého turnaje, z každé hry si odnáším nějakou „novou“ pravdu . Přesto že Ústav pro jazyk český uvádí jako příklady pro použití slova svinský nejen počasí, ale i svinskou zimu a svinský svět, odnesl jsem si tentokrát ponaučení, že není třeba se poddávat všemu, co na první pohled jako svinské vypadá. Vyhrát se dá. Je třeba jen vydržet a nevzdat to.

   Mimochodem, jak jsem si zjistil, Seznam.cz nabízí 1129 odkazů se slovním spojením „golf déšť“ a jenom 1033 odkazů na „golf slunce“. Pokud by byl zachován tento poměr i v reálu, máme se na co těšit.

Zdraví vás Pepa Řeřicha